Lancering 31 januari!

Klik op de onderstaande afbeeldingen voor een sneak peek!

Docentenhandleiding

Lesbrief voor de leerlingen

Slides voor op het scherm

Benieuwd naar de inhoud van alle lessen?

Foto-interpretatie en manipulatie door de eeuwen heen. Dit is niet alleen iets van de 21e eeuw, maar wordt al jaren gebruikt door media, politici en fotografen om de waarheid te verdraaien. Zo kan onder andere het spelen met perspectief, licht en beweging van grote invloed zijn bij het maken van een foto en het verhaal dat wat verteld lijkt te worden.

Verdiepen in historische verhalen die zich tijdens WOII in hun regio hebben afgespeeld. Per groepje werken de leerlingen één van deze historische verhalen uit. Door middel van schetsen, een checklist en het uitwerken van een scenario zetten ze een quote in beeld. Ook leren de leerlingen hoe je een tekstuele gebeurtenis kunt visualiseren en fotograferen.

Ervaren hoe een fotoshoot tot stand komt. De ideeën van de vorige les worden klassikaal besproken waarna er een les wordt gegeven over fotografie en bijbehorende terminologie.
De verschillende onderdelen, van productie tot regie en fotografie, worden besproken en verdeeld in een plan van aanpak voor de fotografie van elke quote.
Tijdens deze les gaan de leerlingen alles wat ze de voorgaande lessen hebben geleerd over re-enactment, fotografie en de lokale geschiedenis uit WOII in praktijk brengen door zelf een foto te maken van hun eigen quote. Naast de achtergrondkennis maken ze hierbij gebruik van hun reeds uitgewerkte brainstormsessie en moodboard. It’s showtime!
Leren dat er verschillende mogelijkheden zijn bij het delen van een foto en hoe begeleidende tekst en hashtags hierbij van grote invloed kunnen zijn. Ze leren de foto in context te plaatsen en een omschrijving te maken voordat ze deze online of in een expositie publiceren. Bewustwording van de gevolgen van het online delen van media en eigen rol daarin.